Johannes de Doperkerk in 's-Heer Abtskerke'

Johannes de Doperkerk in 's-Heer Abtskerke

De Johannes de Doperkerk is de kerk van de PKN gemeente van 's-Heer Abtskerke en Sinoutskerke. De kerk is gelegen in het hart van het dorp 's-Heer Abtskerke, op een kerkhofterrein met een drinkput voor vee (een vate).

Het schip van de kerk is in de vijftiende eeuw gebouwd, terwijl de toren vermoedelijk uit 1350 stamt. Zowel de toren als het schip zijn een rijksmonument.

Uniek is dat het kerkgebouw na de veertiende eeuw vrijwel niet is verbouwd. Wel heeft er in de periode 1964-1968 een ingrijpende restauratie plaats gevonden, en in 2015 is ook kerktoren gerestaureerd.

Kerk in 's-Heer Abtskerke'
Johannes de Doperkerk

Mocht u de kerk willen bezoeken of de dienst willen bijwonen, kijk dan vooraf eerst op de website van PKN gemeente van 's-Heer Abtskerke. De kerk is namelijk niet altijd open.

Het interieur is voorzien van witte muren en een houten plafond. Er is een preekstoel aanwezig uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Boven de ingang is een prachtig orgel aangebracht, dat in 1872 is gemaakt door de Societe Anonyme des Grandes Orques te Brussel.

Schild kerk van Sinoutskerke
Kerkelijke band 's-Heer Abtskerke en Sinoutskerke

De band met Sinoutskerke

Tot 1666 vormde Sinoutskerke een zelfstandige kerkelijke gemeente. In dat jaar zijn Sinoutskerke en 's-Heer Abtskerke kerkelijk verenigd.

Een bijzonder aandenken daaraan is het schild uit de in 1906 afgebroken kerk van Sinoutskerke dat nu in de kerk van 's-Heer Abtskerke hangt.

De tekst op dit bord luidt "het woord des heeren blyft in der eeuwigheid".

Ook de torenklok van Sinoutskerke, bekend vanwege zijn heldere klank, verhuisde naar de kerk van 's-Heer Abtskerke. Helaas is de klok in de Tweede Wereldoorlog weggehaald en omgesmolten.