Grotedijk van Sinoutskerke en Baarsdorp

Grotedijk

Zuid-Beveland wordt geroemd om haar "bloemdijken". Dat zijn kleine dijken van vaak zo'n 800 jaar oud, die in de lente en zomer vol staan met prachtige bloemen.

Een van die bloemdijken is de Grotedijk, een levend monument van mensenwerk en natuur dat zich uitstrekt van Baarsdorp in het noorden tot aan Sinoutskerke in het zuiden.

Grotedijk van Sinoutskerke en Baarsdorp
De Grote dijk

Behalve dat het er erg mooi is groeien er ook vele zeldzame bloemen en planten. Daardoor is het ook een aantrekkelijk gebied voor allerlei insecten, waar steenuilen en torenvalken op af komen. Ook voor de liefhebber van deze vogels biedt de Grotedijk dus veel moois.

Als u een fietstocht of een wandeling wilt maken in het gebied, doe dan zeker de Grotedijk aan. Natuurmonumenten, die veelal de bloemdijken beheren, hebben ook diverse fiets- en wandelroutes uitgezet, waarin de Grotedijk ook niet ontbreekt.

Kerkhof van Sinoutskerke

De Grotedijk: 800 jaar oud

De Grotedijk is een van de dijken waarmee het oude land van Zuid-Beveland in de twaalfde eeuw werd bedijkt door de monniken van Sint-Bavo. Zo komt “Beveland” waarschijnlijk ook aan haar naam, van “Bavoland”. De Grotedijk loopt ongeveer van De Brilletjes in het noorden naar Nisse in het zuiden.

Grotedijk te Baarsdorp

Het is nu lastig voor te stellen, maar vroeger hield Zuid-Beveland bij die dijk in Baarsdorp op. Kijkend vanaf de Grotedijk zag men een groot water, wat later de Schenge en de Zwake zou worden, met ergens middenin het eiland Heinkenszand.

Iemand die toen van Baarsdorp naar Heinkenszand wilde kon daar met een overzetveer naartoe. Lang duurde die tijd niet, want tussen veertiende en de vijftiende eeuw werd het water tussen Heinkenszand en de Grotedijk ingepolderd.

Een bezoek aan de Grotedijk is dus om meerdere redenen de moeite waard. Zo'n 800 jaar geleden aangelegd om de bevolking te beschermen tegen de zee, tegenwoordig een prachtige groene oase waar bijzonder planten, insecten en vogels een thuis hebben gevonden.