Mussengilde Ons Genoegen

Mussengilde Ons Genoegen

Hebt u ooit gehoord van het Mussengilde? Het Mussengilde “Ons Genoegen” uit 's-Heer Abtskerke bestaat in 2020 105 jaar! Als u woont in Baarsdorp, Sinoutskerke of in 's-Heer Abtskerke klinkt het Mussengilde u waarschijnlijk bekend in de oren.

Deze drie plaatsen vormden namelijk tot 1969 de gemeente 's-Heer Abtskerke en deze gemeente richtte in 1815 op last van Koning Willem I het Mussengilde op. Doel was om de voor de landbouw schadelijke mus zo goed mogelijk uit te bannen. De mus pikte namelijk erg graag veel graantjes mee. Iedereen die paarden of landbouwgrond binnen de gemeente had moest in beginsel (ge)dode mussen of musseneieren aanleveren, anders kreeg men een boete. Daar stond dan wel tegenover dat als de dode beestjes aanleverde je een premie ontving. Zo was men nog eens blij met een dooie mus!

Tegenwoordig zullen er nog maar weinig Baarsdorpers, Sinoutskerkers of Abtskerkers zijn die in de weilanden op mussen schieten. Die tijd is voorbij. Moderne landbouwtechnieken hebben er voor gezorgd dat er steeds minder kan worden gepikt, met als gevolg dat er ook minder mussen zijn. Inmiddels is de mus een beschermde diersoort geworden.

Niettemin bestaat het mussengilde van 's-Heer Abtskerke nog steeds. Het heet “Ons Genoegen” en is tevens het oudste mussengilde van Zeeland. Mussen schieten ze niet meer, maar een keer per jaar komen de leden samen voor de gezelligheid. Die leden zijn wel mannen, zoals de traditie voorschrijft. Het in stand houden van een traditie in Sinoutskerke en Baarsdorp, en ook zeker in 's-Heer Abtskerke, is iets wat wij van harte toejuichen.

In 2015 is er ook een boekje verschenen over dit uniek stuk cultureel erfgoed, genaamd “De koningschappen spreken nog van vlijt – 200 jaar mussengilde Ons Genoegen te 's-Heer Abtskerke”. Zeer de moeite waard voor eenieder die houdt van Zuid-Bevelandse cultuur en geschiedenis.

Mussengilde
Het boekje over het Mussengilde.

Resterende rechten

Alle rechten
Plantrecht in Sinoutskerke en Baarsdorp

plantrechten

Het plantrecht is het oude zakelijke recht om (de eigendom van) beplantingen te hebben op grond die aan een ander toebehoort. Dit heerlijk recht komt in Zeeland voor als ambachtsgevolg en hangt vaak samen met het recht van etting (schapendrift).
Read More
Learn More
schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp 

schapendrift of etting

Het recht van grasetting en schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp is een weiderecht langs de wegen en wegelingen. Dit recht wordt ook wel het recht van (gras) etting genoemd.
Read More
Learn More
recht van kerkgestoelte 

kerkgestoelte

Onder het recht van kerkgestoelte wordt verstaan het op de eigendom van de kerk drukkende zakelijke recht tot het hebben van een gestoelte (herenbank) in de kerk, als het zakelijk recht op het gebruik van een vaste zitplaats in de kerk.
Read More
Learn More
Wapen van de heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp 

heerlijkheidswapen

Het heerlijkheidswapen van Sinoutskerke en Baarsdorp was oorspronkelijk het wapen van een zijtak van het geslacht van Borssele. Later werd dit gebruikt door de heerlijkheid.
Read More
Learn More

U doneert aan : Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...