Het Westhof te Baarsdorp

Het Westhof te Baarsdorp

De naam “Het Westhof” bestond met zekerheid al in 1671. In een oude kerkrekening wordt namelijk geschreven over land dat ligt “aen 't Westhoff”. Op dat Westhof bevond zich een hofstede, een boerderij. De eigenaar van deze hofstede stond In 1658 bekend als Boudewijn Janse Westhoff. Of Het Westhof naar hem is vernoemd, of juist andersom is bij gebrek aan oude bronnen niet meer na te gaan.

Wat we wel weten is dat Het Westhof van alleen een hofstede in 1776 was uitgegroeid tot een buitenplaats, met woonhuis en hofstede, weiden, zaailanden, een bos en vijvers. Een deftige lusthof dus!

In deze tijd was Johan Eversdijk uit Goes, die ook een van de ambachtsheren van Sinoutskerke en Baarsdorp was, eigenaar van Het Westhof. Daarna werd het eigendom van andere heren uit Goes, die het voornamelijk als zomerverblijf gebruikten.

Ook een bekende eigenaar was notaris mr. Clement, die in 1819 te Baarsdorp overleed. Zijn echtgenote werd als weduwe de laatste eigenaar van Het Westhof als lusthof. Zij verkocht het geheel in 1835 Het is onbekend wat precies de aanleiding is geweest, maar reeds in 1839 was het herenhuis van Het Westhof afgebroken. In 1899 was er geen enkel gebouw van de voormalige buitenplaats meer over.

In 1919 kocht Pieter van 't Westeinde Het Westhof en om daar zijn boomkwekerij uit Heinkenszand voort te zetten. Tot op heden bestaat dit familiebedrijf nog steeds en blijft vernieuwend. In de jaren '70 werd Kwekerij Westhof een (inter)nationale speler als fuchsiakwekerij, en tegenwoordig timmert de vijfde generatie kwekers van de familie Van 't Westeinde goed aan de weg met walnoten en walnootbomen. Daarmee komen ze zelfs regelmatig in de media, wat iets goeds zegt over zowel de kracht van dit bedrijf als over de kwaliteit van hun producten. Op hun website www.walnoten.nl kunt u hier meer over lezen.

mr. Clement
mr. Clement, voormalig eigenaar van Het Westhof

Op Het Westhof is sinds enkele jaren ook een zorgboerderij gevestigd, Zorgboerderij Noordhoek. De zorgboerderij biedt dagbesteding aan voor mensen met een verstandelijke beperking, maar ook ambulante begeleiding. De locatie is prachtig en is te bezoeken. Bezoekers kunnen er picknicken, een kopje thee of koffie drinken en zelfs van een high tea genieten. Al met al een aanrader. Meer informatie op http://zorgboerderijdenoordhoek.nl.

Tot slot, als u langer van Baarsdorp en de mooie omgeving wilt genieten is er ook nog een Bed & Breakfast op Het Westhof gevestigd. De B&B bestaat sinds 2019 en betreft een sfeervolle studio. De studio heeft een eigen ingang en is verder van alle gemakken voorzien. Wilt u een aantal dagen genieten in een mooie omgeving? dan is Natuurlijk Genieten zeker een aanrader. Kijk op Bedandbreakfast.nl of op Facebook Bed & Breakfast Natuurlijk Genieten.

Resterende rechten

Alle rechten
Plantrecht in Sinoutskerke en Baarsdorp

plantrechten

Het plantrecht is het oude zakelijke recht om (de eigendom van) beplantingen te hebben op grond die aan een ander toebehoort. Dit heerlijk recht komt in Zeeland voor als ambachtsgevolg en hangt vaak samen met het recht van etting (schapendrift).
Read More
Learn More
schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp 

schapendrift of etting

Het recht van grasetting en schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp is een weiderecht langs de wegen en wegelingen. Dit recht wordt ook wel het recht van (gras) etting genoemd.
Read More
Learn More
recht van kerkgestoelte 

kerkgestoelte

Onder het recht van kerkgestoelte wordt verstaan het op de eigendom van de kerk drukkende zakelijke recht tot het hebben van een gestoelte (herenbank) in de kerk, als het zakelijk recht op het gebruik van een vaste zitplaats in de kerk.
Read More
Learn More
Wapen van de heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp 

heerlijkheidswapen

Het heerlijkheidswapen van Sinoutskerke en Baarsdorp was oorspronkelijk het wapen van een zijtak van het geslacht van Borssele. Later werd dit gebruikt door de heerlijkheid.
Read More
Learn More

U doneert aan : Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...