Heerlijkheid 's-Heer Arendskerke

Heerlijkheid 's-Heer Arendskerke

Vroeg in de middeleeuwen was 's-Heer Arendskerke een van de kleinere heerlijkheden in Zuid-Beveland, maar met de tijd werd deze steeds groter. Op een bepaald moment maakten zelfs Heinkenszand, Ovezande, ’s-Heerenhoek en Sint-Joosland daar deel van uit, later zijn deze zelfstandige (ambachts)heerlijkheden geworden.

De heerlijkheid van ’s-Heer Arendskerke was geheel in handen van een familie, die uit een vijftal takken bestond waarvan de hoofdtak zich Van Schenge noemde, naar de noordelijke begrenzing van de heerlijkheid. Zij lieten een kasteel bouwen en dat “Slot van Schenge” heette.

Net als andere heerlijkheden in Zeeland werden steeds meer mensen mede-eigenaar van de heerlijkheid. Aan het begin van de twintigste eeuw besloten de ambachtsheren alles maar in de verkoop te doen. Vele hectaren grond werden verkocht, net als gebouwen, schorren en slikken.

De paar resterende heerlijke rechten werden door meneer Jonas uit Amsterdam gekocht. Bij zijn overlijden erfde de toenmalige gemeente 's-Heer Arendskerke de heerlijkheid, of wat er nog van over was. Sinds 1970 maakt 's-Heer Arendskerke deel uit van gemeente Goes. In theorie zou Goes zich “vrouwe van 's-Heer Arendskerke” kunnen noemen, tenzij de rechten op enig moment zijn verkocht.

Het enige wat tegenwoordig in 's-Heer Arendskerke zelf nog herinnert aan haar ooit zo prominente heerlijkheid is de herenbank in de Petruskerk. Deze bank dateert oorspronkelijk uit 1650 en was de zitplaats voor de ambachtsheren. De herenbank is herkenbaar aan een het uit hout gesneden wapen van 's-Heer Arendskerke dat bovenaan in het midden is bevestigd.

Overigens is de Petruskerk een van de mooiste kerken van Zuid-Beveland. De kerk stamt uit circa 1450 en heeft een prachtig interieur met veel oude elementen. Dit interieur is uniek in Zuid-Beveland en is een goed bewaard voorbeeld van het protestantse kerkmeubilair uit het midden van de zeventiende eeuw.

Wat voorts nog zijdelings herinnert aan de voormalige heerlijkheid van 's-Heer Arendskerke is de Hélène de Montigny Stichting. Deze stichting is in 1928 opgericht door Hélène Le Fèvre de Montigny (1875-1949) en haar echtgenoot Pieter Jonas van 's Heer Arendskerke (1874-1935). Deze stichting verleent geldelijke steun aan instellingen die zich met name richten op geestelijke zorg.


Resterende rechten

Alle rechten
Plantrecht in Sinoutskerke en Baarsdorp

plantrechten

Het plantrecht is het oude zakelijke recht om (de eigendom van) beplantingen te hebben op grond die aan een ander toebehoort. Dit heerlijk recht komt in Zeeland voor als ambachtsgevolg en hangt vaak samen met het recht van etting (schapendrift).
Read More
Learn More
schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp 

schapendrift of etting

Het recht van grasetting en schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp is een weiderecht langs de wegen en wegelingen. Dit recht wordt ook wel het recht van (gras) etting genoemd.
Read More
Learn More
recht van kerkgestoelte 

kerkgestoelte

Onder het recht van kerkgestoelte wordt verstaan het op de eigendom van de kerk drukkende zakelijke recht tot het hebben van een gestoelte (herenbank) in de kerk, als het zakelijk recht op het gebruik van een vaste zitplaats in de kerk.
Read More
Learn More
Wapen van de heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp 

heerlijkheidswapen

Het heerlijkheidswapen van Sinoutskerke en Baarsdorp was oorspronkelijk het wapen van een zijtak van het geslacht van Borssele. Later werd dit gebruikt door de heerlijkheid.
Read More
Learn More

U doneert aan : Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...