Het geslacht van Baersdorp

Het geslacht van Baersdorp

Ooit was er een familie genaamd “Van Baersdorp”, die het ver had geschopt in de maatschappij. Zo werd telg Cornelis van Baersdorp (1485-1565) zelfs lijfarts van keizer Karel V (1500-1558) en van diens zussen koninginnen Eleonora van Habsburg (1498-1558) en Maria van Hongarije (1505-1558). Blijkbaar zorgde Cornelis erg goed voor de keizerlijke familie, want in 1556 werd hij tot paltsgraaf bevorderd.

Via zijn grootmoeder stamde Cornelis af van de adellijke families “Van Borsele” en zijn moeder was lid van het geslacht “Van de Maelstede”, families die op een bepaald moment eigenaar waren van de heerlijkheden Sinoutskerke en Baarsdorp. Van Cornelis wordt in sommige geschriften beweerd dat hij nog in Baarsdorp zou zijn geboren, maar hiervoor zijn echter geen bewijzen te vinden. Het ligt meer voor de hand dat hij geboren is in Brugge, omdat daar ook zijn ouders woonden.

Cunera van Baersdorp (1600-1640), een ander lid van de familie, is later bekend geworden omdat van haar een portret is geschilderd door Frans Hals in 1625. Het schilderij is particulier bezit.

Cunera van Baersdorp
Cunera van Baersdorp, door Frans Hals (1625)

Resterende rechten

Alle rechten
Plantrecht in Sinoutskerke en Baarsdorp

plantrechten

Het plantrecht is het oude zakelijke recht om (de eigendom van) beplantingen te hebben op grond die aan een ander toebehoort. Dit heerlijk recht komt in Zeeland voor als ambachtsgevolg en hangt vaak samen met het recht van etting (schapendrift).
Read More
Learn More
schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp 

schapendrift of etting

Het recht van grasetting en schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp is een weiderecht langs de wegen en wegelingen. Dit recht wordt ook wel het recht van (gras) etting genoemd.
Read More
Learn More
recht van kerkgestoelte 

kerkgestoelte

Onder het recht van kerkgestoelte wordt verstaan het op de eigendom van de kerk drukkende zakelijke recht tot het hebben van een gestoelte (herenbank) in de kerk, als het zakelijk recht op het gebruik van een vaste zitplaats in de kerk.
Read More
Learn More
Wapen van de heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp 

heerlijkheidswapen

Het heerlijkheidswapen van Sinoutskerke en Baarsdorp was oorspronkelijk het wapen van een zijtak van het geslacht van Borssele. Later werd dit gebruikt door de heerlijkheid.
Read More
Learn More

U doneert aan : Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...