Familie Ruys als ambachtsheren

Familie Ruys als ambachtsheren

Op 4 augustus 1899 kocht John Daniël Ruys op een veilig een deel van de ambachtsheerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp. Een maand later kocht hij nog een deel, waardoor het aantal ambachtsheren op dat moment van van 4 naar 3 kromp.

J.D. Ruys werd geboren in 1835 in een ondernemersfamilie. Zijn vader, Willem Ruys, was oprichter van het familiebedrijf Ruys & Co, dat later opging in Rotterdamsche Lloyd N.V. en nu Nedlloyd N.V. heet. Deze Willem was goed in zaken want hij richtte ook de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij op, het bedrijf dat zorgde voor transport per boot van mensen en vracht tussen de eilanden van Nederlands-Indië. Later is dit bedrijf, na een aantal fusies, onderdeel geworden van het Deense conglomeraat Maersk.

Tijdens een verblijf in Nederlands-Indië ontmoette Ruys zijn echtgenote, Eulalie Albertine de Pérez, een barones die de inlandse titel “prinses van Boni” voerde. Boni is een gebied in zuid-Sulawesi, destijds Celebes geheten. Met Eulalie kwam Ruys terug naar Europa en vestigde zich in Brussel, vanwaar hij leiding gaf aan de Brussels-Indische tak van Ruys & Co. In 1916 kwam hij te overlijden, twee jaar nadat zijn geliefde vrouw reeds was gestorven.

Te Bloemendaal werd in 1920 kleinzoon Pierre Jean Baptiste (“Boy”) geboren, die met de achternaam “Ruys de Pérez” door het leven zou gaan. Deze jongeman is later bekend geworden als verzetsheld, iets dat hem in 1942 zijn leven kostte.

Het verzetswerk was de familie Ruys niet vreemd, want een neef van J.D. Ruys, Willem Ruys, was ook actief in het verzet en is daarom in 1942 door de Duitsers gefusilleerd. Naar hem is het schip “Willem Ruys” vernoemd. Dit schip is later verkocht en ging onder de naam “Achille Lauro” verder. In 1985 werd deze boot wereldberoemd toen zij werd gekaapt door vier PLO strijders. In 1994 brandde het schip voor de kust van Somalië uit, waarna zij zonk.

Willem Ruys
Willem Ruys (1894-1942).

Resterende rechten

Alle rechten
Plantrecht in Sinoutskerke en Baarsdorp

plantrechten

Het plantrecht is het oude zakelijke recht om (de eigendom van) beplantingen te hebben op grond die aan een ander toebehoort. Dit heerlijk recht komt in Zeeland voor als ambachtsgevolg en hangt vaak samen met het recht van etting (schapendrift).
Read More
Learn More
schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp 

schapendrift of etting

Het recht van grasetting en schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp is een weiderecht langs de wegen en wegelingen. Dit recht wordt ook wel het recht van (gras) etting genoemd.
Read More
Learn More
recht van kerkgestoelte 

kerkgestoelte

Onder het recht van kerkgestoelte wordt verstaan het op de eigendom van de kerk drukkende zakelijke recht tot het hebben van een gestoelte (herenbank) in de kerk, als het zakelijk recht op het gebruik van een vaste zitplaats in de kerk.
Read More
Learn More
Wapen van de heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp 

heerlijkheidswapen

Het heerlijkheidswapen van Sinoutskerke en Baarsdorp was oorspronkelijk het wapen van een zijtak van het geslacht van Borssele. Later werd dit gebruikt door de heerlijkheid.
Read More
Learn More

U doneert aan : Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...