Boy Ruys de Perez, oorlogsheld

Boy Ruys de Perez, oorlogsheld

Pierre Jean Baptiste "Boy" Ruys de Perez (1909-1942) was door vererving een van de ambachtsheren van Baarsdorp en Sinoutskerke. In 1942 werd hij door de Duitse bezetter gefusilleerd.

Pierre Jean Baptiste Ruys de Perez is op 7 juni 1909 in Bloemendaal geboren. Hij krijgt zijn opleiding tot reserveofficier aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. In augustus 1931 wordt hij beëdigd als tweede-luitenant bij het regiment huzaren. In mei 1934 komt hij bij de vlieger-opleiding te Soesterberg. Bij het uitbreken van de oorlog is hij commandant van de 1e Jachtvliegafdeling JaVA op Ypenburg. Na de capitulatie gaat hij werken voor een handelsfirma in Rotterdam. Intussen bereidt hij zijn Engelandvaart voor.

In de nacht van 1 op 2 september 1941 vertrekt Boy Ruys met zijn kornuiten Carel Steensma (vlieger van de 2e JaVA op Schiphol) en Lodie Voûte in een vijf meter lange houten motorboot. Even na middernacht, in dichte mist, varen zij uit via het Haringvliet. Op de brug bij Spijkenisse, die normaal na middernacht niet meer bewaakt wordt, gaan ineens alle zoeklichten aan en wordt er op hen geschoten. Later blijkt dat de Duitsers op zoek zijn naar een neergestort Brits Blenheimvliegtuig. Boy Ruys raakt licht gewond, Voûte blijft ongedeerd, maar Steensma's bovenbeen is verbrijzeld. Ze varen door. Bij Hellevoetsluis worden ze door Duitse radar ontdekt, maar de Duitsers schieten mis. Eenmaal op open zee denken ze veilig te zijn. Maar na een half uur loopt de motorkracht steeds verder terug, kennelijk was de motor bij de beschieting ook geraakt. Zij worden door de Duitse Kriegsmarine opgepikt en gearresteerd.

Ruys en Steensma worden overgebracht naar het Luftwaffe Lazarett in Amsterdam. Voûte belandt in een Duits tuchthuis. Na enkele dagen wordt Ruys overgebracht naar het beruchte ‘Oranjehotel’, de strafgevangenis in Scheveningen. Uiteindelijk veroordeeld tot de doodstraf wordt Boy Ruys de Perez op 15 augustus 1942 in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd. In de afscheidsbrief aan zijn vrouw en zoontje schrijft Boy: 'Hedenmiddag om half drie zal het plaatsvinden. Met mij zal het goed gaan.' Bron: Museum Engelandvaarders Noordwijk.

P.J.B. Ruys de Perez
P.J.B. "Boy" Ruys de Perez (1909-1942).

Resterende rechten

Alle rechten
Plantrecht in Sinoutskerke en Baarsdorp

plantrechten

Het plantrecht is het oude zakelijke recht om (de eigendom van) beplantingen te hebben op grond die aan een ander toebehoort. Dit heerlijk recht komt in Zeeland voor als ambachtsgevolg en hangt vaak samen met het recht van etting (schapendrift).
Read More
Learn More
schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp 

schapendrift of etting

Het recht van grasetting en schapendrift in Sinoutskerke en Baarsdorp is een weiderecht langs de wegen en wegelingen. Dit recht wordt ook wel het recht van (gras) etting genoemd.
Read More
Learn More
recht van kerkgestoelte 

kerkgestoelte

Onder het recht van kerkgestoelte wordt verstaan het op de eigendom van de kerk drukkende zakelijke recht tot het hebben van een gestoelte (herenbank) in de kerk, als het zakelijk recht op het gebruik van een vaste zitplaats in de kerk.
Read More
Learn More
Wapen van de heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp 

heerlijkheidswapen

Het heerlijkheidswapen van Sinoutskerke en Baarsdorp was oorspronkelijk het wapen van een zijtak van het geslacht van Borssele. Later werd dit gebruikt door de heerlijkheid.
Read More
Learn More

U doneert aan : Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...