Vrouweputje

Vrouweputje

Aan de Oostweg in Baarsdorp ligt het Vrouweputje. Dit goed onderhouden perceel wordt omringd door struweel en bomen in een verder vlak landschap. Daarmee is het een goed thuis voor vogels en insecten.

Aan het eind van het perceel ligt een bron. Daar kan men rustig zitten op een van de houten banken en uitzien op het water. Omdat alles zo goed begroeid is zou de gemiddelde bezoeker niet beseffen dat het Vrouweputje in haar huidige vorm pas in 2006 is aangelegd.

Het verhaal van het Vrouweputje gaat echter veel verder terug. Eeuwenlang stond deze plek bekend als bedevaartsplaats, onder de namen Vrouweputje, Mariaputje en Onze Lieve Vrouweputje. Volgens een oude legende zou Maria bij de bron zijn gezien en het water zou geneeskrachtige werking hebben.

Vrouweputje te Baarsdorp
Net voorbij de ingang van het Vrouweputje

Het Vrouweputje
Het Vrouweputje

Tot in de jaren '60 kwamen gelovigen op zoek naar genezing met jerrycans naar de bron en gingen zieken er vaak zelfs in zitten. Daarna werd wat water van de bron nog een tijdje gebruikt voor de besproeiing van een bongerd, maar de tijd van de bedevaarten was definitief voorbij.

Tijdens de ruilverkaveling De Poel-Heinkenszand werd besloten dat het Vrouweputje zou verdwijnen. De laatste jerrycan werd waarschijnlijk enkele weken voor de demping van het Vrouweputje in 1971 getapt door Goese amateurhistoricus J. Kloosterman.

Vanaf dat moment leek het Vrouweputje voltooid verleden tijd te zijn, totdat Ginny Rentmeester met een groep enthousiaste vrouwen het initiatief nam het Vrouweputje te hergraven. Dit gebeurde in 2006. Het prachtige resultaat daarvan is dagelijks in Baarsdorp te bezoeken. Weliswaar ligt het huidige Vrouweputje niet op de oorspronkelijke plaats, maar 50 meter verderop en in dezelfde kreekrug. Dat laatste betekent dat het water uit dezelfde bron komt.

Het beheer en onderhoud van het Vrouweputje is in handen van een stichting. Deze Stichting het Vrouweputje heeft een website, waar u meer informatie kunt lezen over deze bijzondere plek in de Zak van Zuid-Beveland. U kunt de website bezoeken via www.vrouweputje.nl

U doneert aan : Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...