Grotedijk

Grotedijk

Zuid-Beveland is beroemd om haar "bloemdijken". Dat zijn kleine dijken van vaak zo'n 800 jaar oud, die in de lente en zomer vol staan met prachtige bloemen. Een van die bloemdijken is de Grotedijk, een levend monument van mensenwerk en natuur dat zich uitstrekt van Baarsdorp in het noorden tot aan Sinoutskerke in het zuiden.

Behalve dat het er erg mooi is groeien er ook vele zeldzame bloemen en planten. Daardoor is het ook een aantrekkelijk gebied voor allerlei insecten, waar steenuilen en torenvalken op af komen. Ook voor de liefhebber van deze vogels biedt de Grotedijk dus veel moois.

Als u een fietstocht of een wandeling wilt maken in het gebied, doe dan zeker de Grotedijk aan. Natuurmonumenten, die veelal de bloemdijken beheren, hebben ook diverse fiets- en wandelroutes uitgezet, waarin de Grotedijk ook niet ontbreekt.

Grotedijk in Baarsdorp bij 's Heer Abtskerke
Kijkje vanaf de Grotedijk

Grotedijk Baarsdorp
De Grotedijk, ter hoogte van De Brilletjes

De Grotedijk is een van de dijken waarmee het oude land van Zuid-Beveland in de twaalfde eeuw werd bedijkt door de monniken van Sint-Bavo. Zo komt “Beveland” waarschijnlijk ook aan haar naam, van “Bavoland”. De Grotedijk loopt ongeveer van De Brilletjes in het noorden naar Nisse in het zuiden.

Het is nu lastig voor te stellen, maar vroeger hield Zuid-Beveland bij die dijk in Sinoutskerke en Baarsdorp op. Kijkend vanaf de Grotedijk zag men een groot water, wat later de Schenge en de Zwake zou worden, met ergens middenin het eiland Heinkenszand. Iemand die toen van Baarsdorp naar Heinkenszand wilde kon daar met een overzetveer naartoe. Lang duurde die tijd niet, want tussen veertiende en de vijftiende eeuw werd het water tussen Heinkenszand en de Grotedijk ingepolderd.

Een bezoek aan de Grotedijk is dus om meerdere redenen de moeite waard. Zo'n 800 jaar geleden aangelegd om de bevolking te beschermen tegen de zee, tegenwoordig een prachtige groene oase waar bijzonder planten, insecten en vogels een thuis hebben gevonden.

U doneert aan : Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...