Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden


Sinoutskerke en Baarsdorp liggen in Zuid-Beveland. Het zijn twee liefelijke gehuchten met een geschiedenis van bijna 1000 jaar. Die geschiedenis laat zich goed zien in het landschap.

Zo is er nog de Grotedijk, waarop in de lente overweldigende wilde bloemen bloeien. De dijk is ergens in de twaalfde eeuw aangelegd om het ingepolderde land van Zuid-Beveland te beschermen tegen overstromingen. Dat dit niet altijd goed gelukt is, blijkt uit de Brilletjeswielen, twee tegen elkaar liggende ronde meertjes die zijn ontstaan als gevolg van een dijkdoorbraak.

Zowel Sinoutskerke als Baarsdorp hebben een zeer oude aarden heuvel. In het geval van Baarsdorp gaat het om een heuse kasteelberg, terwijl die van Sinoutskerke een vlietberg is.


Grotedijk
Zicht vanaf de Grotedijk op het laagland van Sinoutskerke en Baarsdorp

Bij de kasteelberg van Baarsdorp ligt ook nog een terrein dat door een oud muurtje is omringd. Dat is de plaats waar tot 1880 de kerk van Baarsdorp stond. Eens dus een plek van geloof en devotie, tegenwoordig een schilderachtige plek waar af en toe schapen worden geweid.

Een plek, die vroeger ook met geloof en devotie samen hing, maar dan op een geheel andere manier, is het Vrouweputje. Men meende dat het water geneeskrachtige werking had. Tijdens de ruilverkaveling is het putje in 1972 dicht gegooid. Op particulier initiatief is het putje in 2006 opnieuw gegraven en is sindsdien een veel bezochte plek.


Een gebied dat de ruilverkaveling wel ongeschonden door kwam is het Ganzenreservaat van circa 165 hectare. In dit reservaat broeden en overwinteren ganzen en andere vogels. Het gebied geeft ook een mooi beeld van het oorspronkelijke landschap in het Poelgebied.

Het huidige landschap van Sinoutskerke en Baarsdorp kenmerkt zich door lage graslanden met glooiende kreekruggen. Dat levert prachtige vergezichten op waar men van Goes tot Nisse en van 's-Heer Abtskerke tot 's-Heer Arendskerke kan kijken. Er is echter meer moois te zien in de omgeving, wat vaak ook nog een historische band met het gebied heeft.

Zo hangt in de Protestantse kerk van 's-Heer Abtskerke, waar Sinoutskerke al eeuwen kerkelijk mee is verbonden, een bord wat uit de in 1906 afgebroken kerk van Sinoutskerke afkomstig is. In de kerk van 's-Heer Arendskerke staat de herenbank van Baarsdorp, met boven in het midden het wapen van de heerlijkheid Baarsdorp. Deze prachtige kerk, die vermoedelijk uit de twaalfde eeuw dateert, biedt overigens nog veel meer moois.

Met andere woorden: als u naar Zuid-Beveland komt, bezoek dan zeker Baarsdorp, Sinoutskerke, 's-Heer Abtskerke en 's-Heer Arendskerke!


De Brilletjes

Rustige restanten van een heftige dijkdoorbraak
Als gevolg van een flinke dijkdoorbraak ontstonden de Brilletjeswielen te Baarsdorp. Een rustig monument voor een heftige dijkdoorbraak.
Lees meer

Kasteelberg Baarsdorp

Waar ooit het kasteel stond
Ooit had Baarsdorp een kasteel, dat in de zestiende eeuw is afgebroken. In het landschap is de kasteelberg nog goed zichtbaar.
Lees meer

Kerkveld van Baarsdorp

Waar de kerk van Baarsdorp stond
In Baarsdorp stond bijna 600 jaar lang een gotische kerk. In 1880 werd de kerk afgebroken. Het terrein waar de kerk stond is er nog, met kerkmuur.
Lees meer

Kerkhof van Sinoutskerke

Ooit stond hier een kerk, nu een kerkhof
De plek waar ooit de kerk van Sinoutskerke stond is tegenwoordig een van de mooiste kerkhoven van Zuid-Beveland.
Lees meer

Ganzenreservaat De Poel

Een broedplaats voor Ganzen
In een mooi eeuwenoud landschap, met poelen en drassig grasland, overwinteren ganzen. Het is ook de ideale plek voor weidevogels om te broeden.
Lees meer

Grotedijk

De dijk langs Sinoutskerke en Baarsdorp
De Grotedijk stamt uit de twaalfde eeuw en herbergt veel planten- en diersoorten. Een prachtige plek voor een wandeling of fietstocht.
Lees meer

Johannes de Doperkerk

De kerk van 's-Heer Abtskerke
De kerk van 's-Heer Abtskerke stamt uit de vijfiende eeuw met een toren uit 1350. Deze prachtige gotische kerk dient tevens als kerk voor Sinoutskerke.
Lees meer

Petruskerk

De kerk van 's-Heer Arendskerke
Een van de mooiste kerken van Zuid-Beveland staat in 's-Heer Arendskerke. De kerk stamt uit de 14e eeuw en heeft een uniek interieur.
Lees meer

Poelbos

Het bos in het noorden van Baarsdorp
Het Poelbos is het enige grote bos in de Zak van Zuid-Beveland. Het bos heeft wandelpaden, poelen, speelweiden en voorzieningen als picknicktafels en bankjes
Lees meer

Vliedberg van Sinoutskerke

De vliedberg van Sinoutskerke
In een lang vervlogen verleden woonde men hoog en droog op de vliedberg van Sinoutskerke. Het woonhuis is al eeuwen verdwenen, maar de vlietberg is er nog.
Lees meer

Vrouweputje bij Baarsdorp

Het Vrouweputje bij Baarsdorp
Het Vrouweputje was in vroeger tijden een bron die geneeskrachtige werking werd toegedicht. Tegenwoordig is het een plek van rust en bezinning.
Lees meer

U doneert aan : Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...